За филантропията с любов (част 1)

Преди да разгледаме ползите от филантропията, нека си обясним какво е значението ѝ. Четох, че думата се появява за първи път някъде около 5 или 4 век пр. н.е. и е въведена от древногръцкия драматург Есхил. Първоначалният смисъл е бил нещо като любов и загриженост към човечеството. Днес надграждаме смисъла и обяснението като поясняваме, че филантроп се нарича човек, който дарява безвъзмездно. Разбира се, говорим на първо място за парична помощ, след което морална чрез отделяне на време и усилия за дадена кауза.

Ако потърсите в Уикипедия, ще видите, че за пример са дадени Уорън Бъфет и Бил Гейтс, които инициират кампанията Щедрото обещание. Те привличат голям брой милиардери от САЩ, които дават дума да дарят половината си състояние за благотворителност. Мащабно, хуманно и …. филантропско, нали?

Като български филантропи са известни пък братята Георгиеви, благодарение на които си имаме Софийския университет. За мен филантроп може и трябва да бъде всеки от нас. Защото по този начин, можещите, помагайки не нуждаещите се, се крепи и процъфтява доброто в света. Защото това ни прави хора.

Google+ Comments

About author

Jekov