Гласът на България и бТВ

glasyytАз съм човек, който много обича вечер като се прибере след работа да се отпусне на дивана и да погледа малко телевизия със семейството. Напоследък този ритуал си го правя най-вече в понеделник и вторник, защото тогава се излъчва музикалното риалити “Гласът на България”. Гледаме го цялото семейство и много се забавляваме с талантиливи младежи, които се явяваха досега на слепия кастинг. Както може би разбрахте, подборът на таланти вече приключи и от другата седмица започват оспорваните битки между талантите по отбори.

Харесвам предаването, защото е много позитивно и забавно, и явяващите се са наистина много талантливи, за разлика от някои други формати, където на кастинг допускат всеки палячо. Бях гледал и част от първи сезон и още ми е неприятно, че Стелияна Христова – победителят, все още не е станала звездата, която трябваше да бъде. Помня, че тогава продуцирането й беше поверено от bTV на най-реномираната и голяма музикална компания в света – Universal, и естествено, всички очаквахме резултатите. За съжаление обаче, почти две години по-късно, Стелияна доколкото разбрах има само един издаден албум и то у нас, който никой не се е погрижил да получи популярност. Предполагам, че тази година от бТВ няма да поверят таланта си на Universal при това положение, и не мисля, че носят някаква вина за случая. Все пак кой би предположил, че от Universal ще бъдат толкова некоректни? От друга страна от телевизията се справиха много добре с лансирането на първите свои изпълнители – главните действащи лица в сериала им “Революция Z” и едноименната група – тяхното парче “Аз искам” вече се е завъртяло по музикалните радиа и телевизии.

Според рейтингите, които наскоро видях, Гласът на България и този сезон достига до големи висини. Всеки негов епизод се гледа от поне милион и триста хиляди души, по данни на метричната агенция “ГАРБ”. Какво прави форматът толкова по-успешен от другите музикални риалитита? Мисля, че отговорът се крие в това, че “Гласът” е най-новият от всички други – създаден е чак през 2010, и като такъв е най-напреднал и изчистил недостатъците на останалите – като Мюзик Айдъл и Х Фактор. Едно от нещата, които според мен го отличават и правят толкова гледан, са кастингите на сляпо, защото тогава журито наистина оценява само пеенето на явяващия се, без да придобива (грешни) впечатления от външния му вид, което съзнателно или не – винаги оказва влияние. Вероятно всички помним един от примерите в това отношение – Сюзан Бойл, която завърши втора в “Britain’s Got Talent”, но на кастинга трябваше да се пребори със силния скептицизъм на журито. Тя е наистина корава жена и това не успя ни най-малко да я смути, но всеки друг на нейно място – особено младежи – биха се притеснили и не биха могли да покажат най-доброто от певческите си умения. Друго уникално във формата, което предполагам също разпалва интереса към предаването, е че звездите не просто съдии, а ментори на талантите, които се стараят да им помогнат по стълбата на успеха.

Засега не съм си определил фаворити, защото почти всички момчета и момичета които видях – млади и стари, утвърдени или прохождащи, ми се струва че заслужават победата. Наистина и тази година певческата битка ще бъде много оспорвана и зрелищна по един културен и приятен за слуха начин 🙂 Какво мислите вие за предаването?

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment