Аспектите на съвременното образование

global-knowledgeНесъмнено с годините светът се променя. Образованието също еволюира, но не толкова благодарение на новите открития в различни области на науката. Технологичната еволюция прави знанието на човечеството по-достъпно и по-лесно смилаемо.

Когато следвах в гимназия преподавателите искаха учене наизуст на стихотворения, исторически документи и какви ли още не неща, които никога повече не ми потрябваха. Библиотеката бе пръв помощник при реферати и разни други домашни, а ако исках да прочета Карл Май трябваше да чакам книгата да бъде върната от някой преди мен и да нацеля точния момент за получаването й, преди да ме е изпреварил някой. Винету ми беше любимецът и още е, но вече се конкурира с някой и друг уестърн актьор.

Но да се върна на образованието. Благодарение на стабилното количество информация в мрежата днес учениците могат да се радват на свободен достъп до творби на класици. Единственото, което трябва да направят е да свалят и заредят файла на компютъра или четеца си.

Уикипедия, както и много други специализирани сайтове дават информация за физични, биологични и химични закони и явления, които можеш да провериш веднага след като чуеш. Ако беше преди, трябваше да си отбелязваш на листче какво точно не знаеш, после да идеш в библиотеката и да питаш библиотекарката, та тя да ти издири необходимата книга и да я изчетеш цялата, без гаранция, че ще намериш желания отговор. Другият вариант бе да питаш учителя, но се получаваше неприятно, ако и той не знаеше отговора. Пращаше те в библиотеката да минеш през познатата процедура.

Високата обща култура вече е възможна. Отсяването на информация, контактите с чужди сайтове, гледане на клипове, учене на чужд език, благодарение на онлайн разговорници, различни курсове и качени речници е лесно достижимо. Готвенето също вече е детска игра и за човек като мен, който преди разбъркваше с триста зора две яйца.

Информационната мрежа е необходима за интелектуалния ни прогрес. Благодарение на нея се възпитават по-бързо по-добри учени, които надявам се, ще работят за по-доброто бъдеще на човечеството.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment