Разликата между „знание“ и „познание“

На мнение съм, че хората трябва да се научат да използват думите правилно. Понякога не осъзнаваме, че допускаме грешки, но точно това пък са моментите, в които си заслужава някой друг да ни направи забележка и да ни обърне внимание, че грешим. Разбира се, това е възможно единствено, ако човекът срещу нас е достатъчно ерудиран, за да знае кога да ни направи правилната забележка.

3DS-knowledge-base-300x199В този контекст аз днес ви питам: знаете ли каква е разликата между “знание” и “познание”? Като ви задавам въпросът така, се досещате, че има някаква разлика, нали? Усещате я, но можете ли да я опишете? А замисляли ли сте се по въпроса преди аз да ви попитам? Може би да, а може би не. Ако сте, браво на вас. Значи имате развит усет в тази насока и можете да го усъвършенствате. Ако не сте, може би ще ви е полезно да започнете.

И за да не ви измъчвам допълнтелно, мисля, че е време да ви кажа каква е точно разликата между “знание” и “познание”. Истината е, че познанието е придобито знание. Това са нещата, които сме научили чрез собствения си опит и на собствен гръб. Знанието е това, което сме прочели, които са ни казали, което сме гледали и т.н., но не сме видели, усетили или чули на практика. Границата между двете е тънка, но съществена. И повярвайте ми, забелязва се, когато употребявате двете думи в подходящ контекст.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment