Енергоспестяващи и LED крушки

Живея в сравнително голяма, но все пак стара къща, която има проблем с инсталацията, а съм под наем и не бих инвестирал в подмяната й. Обикновените крушки имат по-малко от седмица живот, а в къщата има поне десет слота. Затова се принудих да си купувам и поставям енергоспестяващи, които обаче създават друг проблем – освен, че светят по-слабо, светлината е бяла и студена – като в магазин или офис, от което ми е много неприятно.

Нали съм “баш” интелигент 🙂 вечер преди лягане чета по някоя книга или пък пиша на бюрото и всъщност тогава осветлението е най-важно за мен. Затова реших да инвестирам в настолна лампа, а щом ще инвестирам, поне да е в нещо качествено. Няколко приятели вече ми похвалиха LED крушките, има такива, които не са с толкова неприятна светлина като т.н. енергоспестяващи. Естествено, чувствително по-скъпи са, но затова пък имат гаранция за живот 100 000 часа и колебания в електрозахранването поради лоша инсталация не са в състояние да ги изгорят. Освен това и пестят още повече енергия – 3 вата LED се равнява на около 30-40W обикновена крушка. Реших да е настолна лампа, защото дори да се преместя от тази квартира, ще мога да я взема със себе си, а няма да остане подарък за незаслужилия ми хазяин 🙂

Понеже изобщо не обичам да се разхождам по магазини, реших да си я купя направо по интернет и попаднах на електронния магазин за осветителни тела UltraLight. След известно разглеждане и сравняване на модели, си харесах една стилна и компактна настолна лампа, с 3-ватова LED крушка. Цялото удоволствие ми струваше нескромните 247лв., но все пак очаквам да я ползвам поне 5-10г. без проблеми, а и консумира енергия колкото зарядно за телефон, което ще ускори възвръщането на инвестицията.

А вие какво мислите за енергоспестяващите и LED лампи?

 

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment