Как болкоуспокояващите действат най-бързо?

Когато се появи болка, приемането на лекарства обикновено е най-бързият и лесен начин за решаване на проблема. Знаете ли обаче, че позицията на тялото също играе ключова роля?

Попаднах на информация, че учените от университета „Джон Хопкинс“ са изследвали механиката на разтваряне на лекарствата в стомаха. От този орган активната съставка на повечето таблетки автоматично преминава в червата. След като червата я абсорбират, болката се облекчава.

Ето как работи разтварянето на лекарството
По отношение на скоростта на разтваряне на лекарството в организма, представителите на университета подчертават, че ефектът на повечето таблетки започва едва когато стомахът премине съдържанието си директно в червата. Колкото по-близо са лекарствата до така наречения антрум – долната част на стомаха – толкова по-бързо се разтварят. След това антрумът изпразва съдържанието директно в дванадесетопръстника през пилора.

Освен това учените изследвали различни пози. Така са установили, че хапчетата действат най-бързо и най-ефективно, когато хората приемат лекарството легнали на дясната си страна. По-специално, подравняването на тялото в легнало положение играе решаваща роля тук.

В легнало положение на дясната страна лекарството достига за кратко време до най-дълбоките части на стомаха, за да може да бъде обработено по-нататък. В изправено положение една таблетка се нуждае от максимум 23 минути, за да разгърне своя положителен здравословен ефект. Тази оценка на времето е намалена до само десет минути за хора, лежащи отдясно.

Google+ Comments

About author

Jekov