Как да бъдем “зелени”?

Това не значи да се омажем със зелена боя, искам да е ясно. Отнася се до един живот, който ще е в хармония с природата. Съзнавам, че в момента ежедневието ни е забързано, борим се за насъщния и нямаме време да мислим глобално и за бъдещето на планетата. И все пак имам една идея, която лесно може да се приложи от всеки един от нас без да се влагат много усилия и време.

consumerismКато за начало може да спрем да купуваме ненужни вещи, а да се задоволим само с най-необходимото. Наясно съм, че то ще е различно за всеки, но нека го приемем така за по-лесно – просто да се ограничаваме в покупките си. Консумизмът е враг на природосъобразния начин на живот, защото колкото повече се произвежда, толкова повече се изхвърля, а някои материали са получени по изкуствен начин и трудно се разграждат. Да не говорим, че при производствения процес се замърсява въздухът.

Сега ще кажете, че дори вие да не купите дадена вещ, тя вече е била произведена и така или иначе след като остарее, ще бъде изхвърлена. Това наистина е вярно, но вие няма да имате участие в целия този процес. А и както знаем, предлагането се базира на търсене – вещите се произвеждат не самоцелно, а за да се продадат, а докато има кой да ги купи, те ще се произвеждат в по-голямо количество, като по-този начин задоволяват нуждите на търсещия пазар. Няма как да не спомена и темата за разделното събиране на отпадъци и рециклирането. Старите вещи също така могат и да се даряват, ако са в достатъчно добро състояние.

Има хиляди начини да се отдадем на малко по-екологичен живот, стига да поискаме да бъдем по-“зелени”.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment