Консултантите в магазините

Днес ми се говори за консултантите в магазините… и по-специално за това, че не малко купувачи не знаят как да пазаруват и вхърлят десетки левове на вятъра, поради избор на неподходящи стоки или услуги.

Почти всяка втора жена се нуждае от съвет при покупката на облекло, няма идея какво ще й стои добре, не умее да подбира кройка или материя. Ние мъжете рядко обичаме магазините. Купуваме инстинктивно и на момента обувки, ризи, якета. Много семейства пазаруват неразумно телевизори, климатици особено е двоумението при търсене на телефони, таблети, лаптопи.

stock-footage-male-customer-speaking-to-sales-manager-in-fashion-store-while-shopping-for-clothesУправителите на големите вериги магазини биха ни помогнали, ако сложат професионални консултанти. Лично аз, като представител на силния пол, мразя… как му казваха… шопинга. Мисля си колко хубаво би било, ако вляза в даден магазин за дрехи, кажа от какво имам нужда и какво ми харесва и просто изчакам консултанта да ми даде предложения, няколко съвета – след проба или две да си ида и да се приключи. За съжаление модни консултанти у нас има предимно в скъпите търговски обекти, а колко от обикновените хора могат да пазаруват от популярни модни марки.

Най-голяма нужда от истински професионалисти се долавя в технологичните магазини или такива за строителни материали. Неразбиращият човек трудно би се справил с днешното разнообразие от техника. За мое разочарование съм попадал доста често на неквалифицирани консултанти, които ми прочитат какво пише на листа с характеристиките. Благодаря, и аз го виждам! Нужен ми е съвет за батерията, екрана или терминалите за връзка с други устройства… примерно. Затова си изградих навик да търся предварително информация или да се съветвам с приятели, които ползват  същата или подобна техника.

Обаче ми се е случвало и да попадам в магазини, където са ме посрещали отлично и съм получавал не само добри съвети и препоръки за работа, но и на колко време еди-коя си марка се нуждае от профилактика – що се отнася до лаптоп или друго.

Мисля, че ако в повече магазини сложат квалифицирани служители, минали през обучение, това ще вдигне интереса към фирмата. Доволните клиенти ще правят препоръки и ще се връщат. Особено по празниците, когато хората пазаруват най-много и искат да изглеждат най-добре.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment