Опознай родината, за да я обикнеш

Едва ли има човек в България, който да не е чул поговорката. Обаче забелязвам, че това е едно от тези неща, които ни идват в главите по време на разговори и ги използваме без срам, за да се изтъкнем като големи родолюбци и патриоти. А в действителност никак не опознаваме родината си и изобщо не я обичаме.

Не ми се хабят думи в този пост да ви убеждавам колко много красоти има по нашите ширини. В интерес на истината малко са хората, които са скитали из горите, които са се докосвали до девствени плажове и тичали из жълти поля. Повечето си стоят в големите градове и казват, че Черноморието било презастроено, хижите в лошо състояние, язовирите мръсни. И това е вярно, но само донякъде. Зависи къде сте били, къде искате да бъдете и колко големи са очакванията и изискванията си. Ако търсите швейцарски лукс у нас няма да го откриете, ако искате да сте като на Малдивите, пак няма да стане. Тук и манталитета ни е друг, и финансовите ни възможности. И преди да сте обърнали всикчо на политика, аз ще ви кажа, че политика се прави първо от народа. Когато на вас ви е безразлично и си ходите на Запад не можете да очаквате, че на управляващите ще им пука. Те са свикнали, че вие само се оплаквате и вече не ви слушат, а си правят каквото си искат.

beglikАз лично пътувам и съм ходил на много хубави места в страната ни, които обаче не са много известни на хората. Античният град Кабиле, например, замъкът в Равадиново, крепостта Мезек и много, наистина много други. В полите на страната ни се крият тайни, за каквито повечето хора не си представят. Величествени пещери, уникални водопади, скални образования, манастири, крепостни стени. Съдя и по реакциите на приятелите ми,  на които само като им разказвам за какво съм чел или къде съм пътувал не могат да повярват, че им говоря за България.

Хора, интересувайте се какво има в родината ви. Посетете тези места. Много историческите обекти са се превърнали в малки европейски оазиси и няма начин да не се почувствате далеч от мръсотията и пошлостта на големия град, който ви показва само колко добре асфалтиран е пътят към летището. Зарежете и стереотипното политическо мислене. Обичайте родината си въпреки всичко и въпреки всички.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment