Велико Търново – кандидат за Европейска столица на културата -2019 г.

Велико Търново е един от градовете, който кандидатства за Европейска столица на културата през 2019-та година. В България кандидатури са подали още регионът Варна-Шумен/Добрич, област Бургас, която отпадна, Пловдив и регион и София.

Според мен, с по-голямо предимство са градовете, които имат какво да покажат от историческа гледна точка, като Пловдив и моят град. Варна с цялата си прелест и мръсотия, с целия си популизъм и разкъсаност не я виждам да се пребори с останалите участници от цяла Европа. София всички си е знаем колко е голяма и прашна, но напоследък се развива повече технологично и индустриално. Не мога да отрека, че и там кипи бурен културен живот и мотивирани студенти и креативни млади хора полагат немалко усилия, за да превърнат столицата в място и за културно забавление – отделят  се кътчета за литературни четения, всякакви други специализирани клубове и кръжоци, къщи за дебати и изкуство.

Велико Търново обаче според мен бие всички. Може би съм малко пристрастен, но ние си имаме и млади хора и сме град, спокоен за живеене, имаме богата история и шоу, което в никой друг град не се прави. По случай кандидатурата на Търново за Европейска столица на културата миналата година светлинните инженери направо надминаха себе си.  Този спектакъл е ще е добре да се види от повече европейски очи.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment