Какви работи намирам аз из нета

Може заглавието да не го показва, но днес ще си говорим за пътувания до странни зимни дестинации. За мен всички те бяха изненада, но вие може и да сте ги чували. Простете ми, ако е така, човек не може да знае всичко. На останалите се надявам да им е интересно, колкото ми беше и на мен, докато се рових и четох за тях. Някои хора се впечатляват от тропически плажове, но аз пък съм ви намерил едни хубави зимни кътчета, където да се порадвате на студа едно хубаво. Този пост ще е образователен, т.е. обогатяващ знанията ни за света.

5-IceHotelЗапочвам с ледения хотел в Швеция. Призванието му е да впечатлява, а името му подсказва от какво е направен. Разположен е на север в градчето Jukkasjärvi (няма да си правя труда да го пиша с български букви, защото не знам как се чете на шведски). Кой в наши дни живее в постройки, направени изцяло от лед и сняг? Само ескимосите, както и хората, отсядащи в ледения хотел! Идеята се ражда от това, че в града имало туристи само през лятото и нещо трябвало да ги привлече и през зимата, нещо уникално заради което да дойдат и в най-големия студ. Собственикът на хотела се сетил, че в зимните месеци близката река произвежда много лед, който можел да се използва като сезонен строителен материал. Разбирате, че всяка година хотелът се строи наново. Мебелите, леглата, както и всички декоративни елементи са направени от лед и сняг.

5-Hotel-KakslauttanenИдеята да съзерцавате Северното сияние от стъклено иглу не ви ли се струва крайно примамлива? Е, и това вече го има в хотел във Финландия, наречен Kakslauttanen. Вътре в иглуто е топло, има си легла, на които като легнеш, през прозрачния покрив виждаш своето персонално светлинно шоу, което сменящите се цветове в небето ти предоставят. Впечатляващо, нали?

Да, и на мен ми се прииска да отида поне на едно от двете места, а не само да си пиша за тях. Утешавам се с “и това ще стане някой ден”…

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment