Нещо полезно за бъдещи татковци

2-dad-babyДнес няма да се правя на корав мъж, защото ще говоря за деца. Всяко първо дете си е голямо изпитание за едно семейство. Животът ти тотално се преобръща, защото трябва да се грижиш за едно напълно зависимо от теб същество. Някои хора си взимат куче или котка с цел да се научат да се грижат за някой преди да имат бебе, но това не е същото, защото бебето не може да го оставиш само вкъщи, както домашните любимци. Трябва да си плътно до него през цялото време. Аз, между другото, имам по едно и от двете – и куче, и дете.

Какъв хаос настъпва в живота ви в първите месеци след раждане на детето само. И тъй като това ви е първо дете, се чувствате недостатъчно уверен, когато е в ръцете ви първите ден-два. Може да сте прочели някоя и друга книга, но на живо е съвсем различно. Ето малко знания от “кухнята”, от първа ръка.

Как да се справите с плачещо бебе?

Причините едно бебе да плаче са много – трябва да му се смени памперса, иска да се оригне, има газове, гладно е, иска да спи, нещо го боли, топло му е, студено му е… Да разпознаете защо бебето плаче си е истинска наука, имайки предвид на колко много неща може да се дължи това. С описаните по-горе може да се справите лесно с просто противодействие на проблема.

Ако не успеете да идентифицирате откъде идва плача, може да опитате следните техники. Най-елементарното е да му дадете биберона. Люлеенето също би могло да помогне. Или пък го повийте с одеяло, защото това му напомня за утробата. Шумът на прахосмукачката също може да му подейства успокояващо. Ако всичко описано не свърши работа, може да опитате да го разходите с колата. Прилагал съм тези техники и ми вършиха добра работа. Като започна да ходи, започна и нашето ходене по мъките, но затова някой друг път.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment