Няколко типа лоши шофьори

driving-road-safetyПо мое мнение не е трудно да се научиш да караш кола. Трябва просто да запомниш разни правила и как механично да управляваш автомобила. А и в днешно време с автоматичните скоростни кутии механичните операции са сведени до минимум. И все пак шофирането си е предизвикателство, поради няколко причини: заради останалите шофьори; мощността на колата; състоянието на пътищата; промяната в атмосферните условия; какъв е темпераментът на шофьора. Последното, мисля, че дори е по-важно от уменията на шофьора на пътя. Долу съм представил няколко типа поведение на пътя според това какъв човек е зад волана.

Нека започнем с Нахакания. Той показва егоистично поведение на пътя или с две думи – чувства се господар, а всички останали му пречат. Способен е да мине на червено, не дава мигач като изпреварва, завива от грешната лента…, а и не се срамува да се похвали с тези си “постижения”. Странното тук е, че гласно критикува останалите, ако направят същите нарушения. При евентуален пътен инцидент, той никога не е виновен. Нахаканият е цар на пътя и него никой не трябва да го закача, каквото и да прави, докато шофира.

Позьорът пък обича публиката – колкото по-голяма е тя, толкова по-рисковани са неговите изпълнения на пътя. Той иска да привлече вниманието й на всяка цена и търси ситуации, в който да покаже превъзходството си. Обичайното му поведението включва каране с бясна скорост, дрифтене по улиците на града, създаване на опасни ситуации, за да си докаже шофьорът колко добре се справя с тях.

Лесно палещият се шофьор има проблем с контрола над емоциите си. Той бързо се ядосва за дреболии, което пък пречи на правилната му преценка на пътя. Най-лошото е, че показва гнева си като кара безразсъдно. Не може да търпи задръствания и надува клаксона при най-малкото забавяне. Не е изключено от устата му да се чуят ругатни докато шофира.

Припознавате ли някого в описаните типажи?

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment