За да си по-щастлив, не прави това

Има някой неща, които най-вероятно всички правим, без да осъзнаваме, и те ни пречат, малко или много, да се чувстваме щастливи. Аз успях да систематизирам някои действия, които отчитам като грешки в поведението си и които мисля, че по някакъв начин пречат да се чувствам щастлив.

compare-toПонякога имаш навика да се сравняваш с хора, които дори не познаваш, нали? Понеже в момента сме в ерата на споделянето, в социалните мрежи може да следим живота на другите, който отстрани изглежда перфектен. Иска ти се и твоят да беше такъв и започваш да се самосъжаляваш. Типичен случай на гледане в чуждата паничка. Това всички го правим, но някои избират да се фиксират върху него – ето защо не са щастливи. Винаги ще има някой, който да е по-добър от вас в нещо. Затова е безсмислено да се сравнявате с когото и да било.

Хубаво е да се опитваш да угодиш на всички, но дали така угаждаш на себе си? Да проявяваш съпричастност и загриженост не е лошо. Обаче когато постоянно се съгласяваш с неща, които не искаш да правиш, вредиш на собственото си щастие, за да угодиш на другите. Един-два пъти не е проблем да кажеш “да”, но ако това поведение е регулярно, ще забравиш себе си, за да направиш останалите щастливи.

Когато не си казваш веднага, че нещо не е наред, а таиш негодуванието в себе си, всъщност си вредиш. Негативната емоция се натрупва и ти пречи да си щастлив. Естествено, не във всяка ситуация е уместно да изказваш несъгласието си, но го прави, когато прецениш, че можеш.

Аз в момента се опитвам да следвам собствените си съвети, които давам тук, но съвсем от скоро. Просто се бях се замислял по този въпрос в дълбочина преди. Определено мога да кажа, че се чувствам по-добре, когато изказвам мнението си.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment