Храна за душата – селски туризъм

Bulgarian-villageОтдавана се знае, че съм последовател на здравословния начин на живот и се стремя да водя такъв. Смятам, че това е начин да уважиш тялото си, като го поддържаш здраво и във форма. Днес ще ви разкажа за все по-популярен начин да прекарате почивката си, така че да заредите не само съзнанието си, но и да се пречистите  от стреса и вредните влияния на средата, в която живеете. Макар Велико Търново да не е толкова забързан като София или Варна, все по-често се сблъскваме с напрегнати ситуации, които подлагат на изпитание нервната ни система. Въпросната почивката ме накара да се почувствам като прероден. Отрази се добре и на семейството ми.
Кой не обича да ходи на море? Аз също, но последно време все попадаме на пренаселени места и не много поддържани плажове. Освен това „морето‟ предполага  много залежаване, хапване на повечко пържена храна, често със съмнително качество, стомашни проблеми заради смяната на климата и водата. Връщаш се с напрегнато съзнание от претъпканите места и отпочиваш след почивката.

Напоследък обаче се заговори за селски туризъм. Станал е доста популярен на Запад и вече има множество сайтове, форуми и фейсбук групи, които говорят и обсъждат „прежевяването‟. Някои плащат за това, а ние го имаме даром. Оказа се много подходящ начин на релаксиране – природа, чист въздух, автенстична българска атмосфера, продуктите, които помним от деца – сладко от боровинки, кисело мляко, домашно замесен хляб, мекици.  Голям плюс е малкото средства, с които прекарвате ваканцията си.

Преди ми звучеше смешно как така чужденците се впечатляват от  такива неща, но истината е, че българите не си ценим богатствата.  И докато някои търсят начин да са в естествена среда и да видят природосъобразен начин на живот поне за седмица-две, ние  тичаме към големите градове, ядем полуфабрикати и не купуваме къпини освен ако не са с баркод и сертификат за качество.

Тъй като имам село, решението да прекараме отпуската в старата къща се взе бързо и без възражения. Разположението й в подножието на Стара планина, до живописно лъкатушещата  Дряновска река, ни даде доста идеи как да запълним дните си –  разходки сред природата, пикници, поканихме на барбекю приятели.

Мисля, че подобна почивка сближава хората, а аз съм един млад човек, който цени и приятелите си, и семейството. Смятам, че в близост до природата се замисляме повече за здравето си – физическо, психическо , но и духовно. Не знам дали е от обстановката, но се чувствам ободрен, по-добър и зареден за работа.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment