Как да се справим с провалите?

Ако в живота си се трудиш много и поемаш рискове, неприятната истина е, че от време на време ще се проваляш. Чувството ти за самоувереност те доближава до границата на възможностите ти, а там рискът от неуспех е дори по-висок. Това да можеш да се възстановиш след “падане отвисоко” е трикомпонентно умение и се базира на поведение, знания и опит.

Усвояването на тези 3 стълба за справяне с провала е в основата на поддържането на увереността ти при всякакви спадове. Ако успееш от неуспеха си да извлечеш изводи и дори бъдещи ползи, то вече си една крачка напред към целта, която в случая е трайна увереност дори и след преминаването през критични ситуации.

FailureПоведението ти спрямо провала не трябва да е негативно, а позитивно. Това значи да се фокусираш не върху него, а върху това, което следва след него. Тук може да поемеш по два пътя – или да се заемеш с нов проект, което веднага отклонява ума ти, или да натрупаш нужните знания и да опиташ отново. Преценката дали да преследваш това, което смяташ за най-доброто за теб, си е изцяло твоя.

Да кажем, че решиш да преследваш това, което си си наумил и въпреки всичко, искаш по някакъв начин да се добереш до него. Тук се намесват допълнителните знания и усилия, които трябва да положиш. Този неуспех те нахъсва още повече и ти си готов да се научиш как да го пребориш, колкото и време да ти отнеме. Щом си се захванал, значи в теб я има увереността, че ще можеш да се справиш.

Опитът за справяне с провали идва след преодоляването на такива. Това не звучи много обнадеждаващо на този етап, но ще видиш как след време те няма да са нещо голямо и негативно, а част от живота. Стигайки до тази истина ще имаш една трайна увереност, която няма да се колебае и влияе от негативни ситуации, тя ще е постоянна величина.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment