Кои са най-важните хормони в нашето тяло?

Всички сме чували термина “хормон”, нали? Е, вчера реших да си направя експеримент в моята приятелска микрогрупа и зададох следния въпрос на 10-на човека сред познатите ми: Можеш ли да ми дадеш определение за това що е то хормон? Оказа се, че повечето не могат… вместо това започнаха да ми изреждат имена на някои известни хормони и да ми обясняват кой какво правел. Имаше правилни попадения, но и доста пропуски. Затова реших да внеса малко повече светлина по темата.

Хормонът всъщност е вещество. В тялото ни определени органи произвеждат точно определени хормони, но всеки от тях влияе на целия ни организъм, защото лесно се разпространяват чрез кръвта.

Известни са ни различни хормони, които се произвеждат в хипофизата, надбъбречната жлеза, бъбреците, панкреаса, щитовидната жлеза, храносмилателния апарат, яйчниците при жените или тестисите при мъжете и др.

Истината е, че няма маловажен хормон. Всеки от тях има ключова роля за цялостния комфорт на тялото и е натоварен с определени функции. Все пак ще изброя някои от по-известните в списъка:

  • hormonesадреналин – секрецията му се повишава, когато сме под влияние на стрес или напрежение; действа като естествено обезболяващо, но само докато се произвежда в завишени дози в тялото ни.
  • кортизол – или н.нар. хормон на стреса; също увеличава кръвното налягане, но едновременно с това потиска имунната система.
  • допамин – свързан е с емоционалното удоволствие, защото отговаря за редица мозъчни процеси, сред които контрол на вниманието, заучаване, моторна активност и др.
  • лептин – контролира съхранението и изразходването на енергия в тялото; регулира скоростта на метаболизма и влияе на апетита, така че е неизменно свързан с натрупването на мазнини в тялото.
  • тестостерон – оказва влияние при изграждането на мускулната система в тялото ни, както и за оформяне на типично мъжките черти на момчетата по време на пубертета.
  • естроген – ако тестостеронът е “най-мъжкият” хормон, то естрогенът определено е “най-женственият”, защото се среща само в женското тяло.
  • ендрофин – известният ни “хормон на щастието”, който се произвежда от хипофизата и е най-естественото лекарство на света.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment