Суперхрани за мозъка

Връзката между това, което ядем, и начина, по който се чувстваме и мислим, отдавна е доказана. Храната влия на способността ни да помним и на настроенията ни. Мозъкът ни разчита на постоянен поток от хранителни вещества, идващ от диетата ни, кръвна захар и кислород, за да функционира правилно. Една добре балансирана диета подобрява паметта, подсилва мозъчната дейност и дори може да намали риска от някой заболявания на мозъка, свързани с възрастта.

До 70% от човешкия мозък е съставен от мазнини, което значи, че той се нуждае от мастни киселини (като омега-3), за да се поддържа здрав и добре развит. Голямо съдържание на омега-3 има в по-мазните риби като сьомга, пъстърва, скумрия, както и в лененото семе.

Протеините са другите хранителни вещества, който се отразяват добре на мозъчната функция. Висококачествения протеин с ниско съдържание на мазнини снабдява мозъка с аминокиселини, нужни за подобряването на паметта и повдигане на настроението. Бобовите култури, яйцата и крехките меса са добър избор в случая.

brain-healthy-foodЗа насърчаване на умствените способности и предпазване на мозъчните клетки от свободните радикали се препоръчва консумирането на зеленчуци и плодове, особено оранжеви и червени, тъй като те са богати на антиоксиданти. Такива, съдържащи витамините А и С, както и бета-каротин, също са подходящ избор.

Въглехидратите от пълнозърнестите закуски и хлябове са добър източник на енергия, витамин В и фибри. Те осигуряват на мозъка глюкоза, но без да покачват драстично нивото на кръвна захар.

Моята баба, която е на преклонната възраст от почти 90 години, винаги е внимавала какво яде. Навремето е била аптекарка и ги разбита тези неща. Мозъкът й до ден днешен е в отлично състояние. Това ме подсеща да ида да я посетя скоро да си побъбрим малко за живота, че да може пак да ми разкаже как е било едно време :).

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment