Не всеки обича морето…

Странно, нали? Свикнали сме да чакаме лятото и да си мечтаем за плаж и море. Странно е, когато чуем някой да казва, че не му харесва да ходи по родното Черноморие или на друг пясъчен бряг.

img14BПознавам обаче хора, които твърдо заявяват, че предпочитат да са в планината и им харесва много повече, отколкото да са на морето. На въпросът ми защо, отговарят по следния начин:

На морето отиваш да се печеш на слънце и… винаги изгаряш, белиш се или ставаш толкова черен, че си непознаваем за приятелите и близките си. Това няма как да стане на планината, там винаги търсиш сянка и не се печеш по 2 седмици непрестанно.

На морете се топваш няколко пъти във водата, играете малко плажен волейбол с приятелите, играете малко карти, отивате тук-там и толкова и толкова, след това става скучно. Планината е почти безкрайна, нямаш ограниченията на града/курорта. Можеш да хванеш, която пътека желаеш и да не спираш да вървиш по нея. Освен това е много по-разнообразно. Имаш серпентини. Прави пътеки, стръмни, каменисти, хлъзгави, надолни и прочие пътеки, а понякога вървиш през гората без дори да имаш пътека.

Гледката. Да, изгревът на морето е хубаво нещо. И самото то е красиво, но… е еднообразно. В планината дори да си минавал оттук преди, гледката винаги има с какво да те изненада. А и планинските естествени езерца са като излезли от приказките, реките са бистри, природата е естествена и неподражаема.

Хората. Всеки, който е ходил на малко по-дълъг поход, ще потвърди, че хората в планината са много по-мили и любезни. Няма пияни, няма надрусани и рядко някой пуши. Пълната противоположност на купонджиите по морето.

Разстоянието. На повечето места в България ще се намери планина, която да ти е по-близо, отколкото морето. Следователно ще пътуваш по-малко до крайната цел.

Няма пясък. Нека си го признаем. Пясъкът може да влезе на доста неподходящи места понякога. Липсата му би могла да се счита за предимство.

Не мързелуваш, а работиш върху себе си. Да, изморяваш се, но знаете ли колко приятна умора  е това и колко по-зареден с енергия може да се почувстваш след това. Помага да се активизираш много повече от лежането и лентяйстването на плажа цял ден.

По-евтино е. Да, липсата на барове, клубове и леснодостъпен алкохол и скъпи ястия се отразява добре на банковата сметка… както и на тялото.

Списъкът май стана прилично дълъг, затова спираме дотук. Може написаното по-горе другия път да ви накара да се замислите къде ще прекарате следващата си почивка.

Google+ Comments

About author

Jekov

Post a comment